Alla inlägg under september 2009

Av Ann-Marie - 17 september 2009 14:35

  

Har det nått bristningsgränsen?  Man ska vårda svårt sjuka, vårdkrävande särskilt vid äldreboenden.  Vi är länken och kontakten mellan sjuksköterska och läkare, kunskaperna om   patienten har vi noga dokumenterat. En undersköterskas uppgifter ligger bland annat i att ta hand om all vårdnad så som, hygien, omläggningar, städa laga mat, ta hand om anhöriga, aktivera patienten, samtala, massera, trösta, listan kan göras lång. Administration är idag ett måste,  goda datakunskap krävs för att dokumentera och redovisa och rapportera avvikelser.

Arbetsmiljön ställs på sin spets, då risken för arbetsskador är stor. Hot och våld och kränkande bemötande är valigt förekommande. Vikariaten är ett gissel som utesluter många av oss undersköterskor, vad gäller både den sociala delaktigheten i arbetsmiljön och medbestämmande.

Jag läser om hur viktigt det är med bemötande, att lyssna och vara empatisk, det låter så fint, men fungerar det i verkligheten.

Undersköterskan roll skulle behöva förstärkas med bland annat högre bemanning, besparingar och neddragningar gör i slutänden att patienten blir lidande.

Trots en tuff arbetsmiljö, känner jag och många med mig att vi ändå kämpar på, för de sjuka och åldrande människornas rätt till skälig vård i vårt samhälle.  

ANNONS
Av Ann-Marie - 12 september 2009 19:23

  Jessica och Robin på banan     

Vad är Weightpull?

Sporten går ut på att hunden ska dra en vagn med belastning bakom sig,

sträckan är på 4,8 meter. Alla hundarna delas in i viktklasser. Efter att varje

hund har dragit ökar man vikten på vagnen, de hundar som inte drar vagnen

vid högre vikter stannar i tävlingen.

Segraren i varje viktklass är den hund som drar den tyngsta vikten på vagnen.


Den här dagen var Cavaliersällskapets lokalområde för Bergslagen inbjudna till Örebro Weightpull klubb. Tyvärr var det inte så många som kom, det är synd när man ordnar med aktiviteter, det är ju många personer som ska planera för att få det att gå ihop. Vi blev i alla fall varmt mottagna av Emma som är ordförande för klubben.

Man hade ordnat med selar till oss, så några av våra äldre hundar fick från början ett träningspass i att bära sele med vikt och naturligtvis individuellt anpassat efter vikt och storlek. Vi tog en promenad för att värma upp hundarna sedan fick vi instruktioner hur man tränar hunden att lära sig gå framåt med huvudet böjt för bästa hävstyrka, för att sedan kunna dra en vagn. Våra cavalierer fick inte dra vagnen utan bara prova att sitta fint framför och fastspänd i selen, allt för att göra det så roligt som möjligt. Några andra hundar fick för första gången idag efter idogt tränande, starta att dra vagnen. Jag kan säga att de tyckte det var roligt, de var så stolta. De hundraser som var med var allt från blandras till småhundar som  phalené. De var alla mycket lydnadstränade och väluppfostrade.

Robin och Bowie som är av den lite macho typen, tyckte det var kanonkul, de drog stolta som tuppar selen med lite tyngd i, jag såg hur de längtade till att få dra vagnen med vikter på, men tyvärr så fick de ju inte. Lilla Lina som är en ädel lady var också med och drog selen, men efter ett tag tyckte hon det började bli besvärligt och varmt, så hon befriades. Det här var inte sista gången vi tränade Weightpull vi kommer att prova igen, för det var roligt för både hundar och människor, inga krav mer än lydnad och allt individuellt anpassat efter hunden.

En bra och rolig form av aktivitet med sin älskade hund!

Tack Emma och alla ni som gjorde oss en erfarenhet rikare, och väckte nya intressen och för en jätterolig dag !

Ann-Marie Kempe

ANNONS
Av Ann-Marie - 9 september 2009 18:43

  

21 grader varmt, vilken dag !

Mamma var här och vi fikade ute i den varma solen, sen gick vi en promenad för vi skulle plocka blommor.

-Åh, den blomman ska jag ha säger mamma 83, och far som en fura ner i diket, hon tappar balansen och faller mot en stor sten, jag får tag i henne i sista sekund, annars hade hon slagit  i skallen, vill inte tänka på hur det hade gått.

Vi fortsatte vägen fram i godan ro och njöt av det underbara vädret, men säg den njutning som varar, rätt vad det är kommer en hel flock vilda kor sättande rakt emot oss, - Himmel o pannkaka !!!, var ska vi ta vägen?, var gör man en gammal tant när man blir antastad på det här viset?

Morsan fann på råd, klok som hon är, vi klättrar upp på den stora stenen tjuter hon och springer fort som en kanonkula. Väl uppe på stenen kan vi pusta ut och kossorna rusar vidare.

Vi skrattar gott åt situationen, det är så typiskt när vi ska göra något trevligt , alltid händer det något konstigt upptåg. När skrattet tystnar, tittat vi allvarligt på varann, hur i hela fridens dar ska mamma komma ner från den stora stenen...Av Ann-Marie - 7 september 2009 20:58

Vilken underbar dag !

Jag  var i skolan på föreläsning om kommunikationens betydelse i vården sedan gick jag hem och pluggade fram till middag. Lunchen består nu för tiden av light-line, efter sommarens grillkvällar.Sen var hundarna och jag på en härlig promenad i höstsolen, det är så skönt nu när man kan gå utan att bli alltför svettig. Lilla Bella fick sig ett träningspass i lydnad och utställning och det klarade hon med glans, är väl som mor sin, mycket lättlärd och då är det ju så mycket roligare att träna. Vi mötte grannens får och de var otäcka och lät illa så de fick sig ett uttag, men till Bellas stora besvikelse brydde de sig inte ens om henne, utan svarade bara med ett -bäää! och fortsatte att beta vidare i lugnan ro.

Av Ann-Marie - 6 september 2009 13:09

Oj, oj allt på en gång !

Jessica flyttar hemifrån, bara det är en skräckupplevelse, det var inte länge sen hon låg där i vaggan och skrek för full hals, nu är hon på andra sidan stan och jag har inget sällskap av henne. Som tur är har jag Carro hemma ett tag till. I onsdag fyllde Jessica, då skulle det vara presenter så vi for stan runt och inhandlade alla flytta hemifrån produkter som fanns i affärerna, phu vad vi slet. Lördag var det inflyttningfest, då var det bara att baka smörgåstårta , det tar ganska många timmar att göra den smörgåstårtan, den blev lyckad i alla fall. Mellan allt detta ska jag plugga, och just nu läser vi bland annat det tunga ämnet, livets slut, eller palliativ vård, ett tungt och dystert ämne som kan göra en lite nedstämd, men det hinner jag inte för dess emmellan planerar jag för SCKCS aktiviteter. Nu väntar vi också valpar i färgerna ruby och black/tan, det ska bli så himla spännande.

Ja, här sitter inget fast, vi kör så det ryker. Bara man inte går in i väggen, men det är ju dumt när det finns dörrar !

Presentation

Kalender

Ti On To Fr
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17 18 19 20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< September 2009 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Gästbok

Följ bloggen

Följ Chakinoz med Blogkeen
Följ Chakinoz med Bloglovin'

Killarna

   

    

       

Tjejerna

Tjejerna

  

 

   

   

 

         

Valpar

  

  


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se